söndag 7 juni 2015

Snedtänkt: Om alkoholpolitik

Sveriges Radio program Snedtänkt tog i slutet av maj upp misslyckade svenska alkoholreformer. Det är en podcast som går att ladda ner eller lyssna på direkt på SRs hemsida.

Man får en ganska bra historisk bild över hur och varför vi har monopol idag. Mycket hyckleri redan de tidiga åren. Rika kunde köpa bäst de ville för att de drivande personerna bakom Systembolaget inte ville stöta sig med opinionsbildare.

Många dumheter tas upp. Som tillexempel att cider inte såldes på Systembolaget fram till 90-talet. Anledningen? Det var sött och det kunde locka kvinnor att dricka.

Systembolaget skryter med att "kunderna är nöjdare än någonsin med vårt utbud" (SB). Detta är dock inte tack vare Systembolaget utan att Sverige gick med i EU och Systembolaget inte fick sitta och säga nej till vin i box, cider och alkoläsk och så vidare. EU tvingade Systembolaget helt enkelt till ett utökat utbud.

Väldigt bra program och vi rekommenderar stark att ni lyssnar om ni är intresserad.

Mycket var annorlunda när det infördes och det går nästan att förstå. Nu många år senare är det en helt annan situation och det kanske är dags att avsluta monopolet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar